پیامد های جریمه اظهارنامه
عدم پیگیری فراخوان ها و اعلامیه های سازمان امور مالیاتی باعث می شود تا این ارگان برای اشخاصی که فرار مالیاتی و یا امتناع از عدم پرداخت مالیات دارند، جریمه اظهارنامه در نظر بگیرد. ارائه و ارسال اظهارنامه یک امر قانونی مشمول همه گروه های صنفی خصوصی و … می باشد. برآیند سود و هزینه های داد و ستد سالیانه را براساس اظهارنامه مالیاتی سنجش کرده و ارائه می نمایند.
عملکرد هر سیستم حقیقی و یا حقوقی در بستر بازار کار به صورت کامل مورد ارزیابی و بررسی دقیق قرار می گیرد. عدم ارائه اظهارنامه در زمان مورد نیاز باعث می شود تا سازمان امور مالیاتی به موقع واکنش مورد نیاز را به مودیان نشان بدهد. این واکنش شامل جریمه اظهارنامه می باشد. امروز قصد داریم تا در این مقاله به بررسی ابعاد مختلف پیامد های جریمه اظهارنامه بپردازیم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.
جریمه اظهارنامه مهم ترین بخش برای افزایش اهمیت ارسال اظهارنامه می باشد
توجهی کوتاه بر آیتم های مرتبط با جریمه اظهارنامه
- ارائه اظهارنامه مالیاتی
- عدم ارسال اظهارنامه و عواقب آن
- قوانین جرائم مالیاتی
- جریمه مالیات های مستقیم
- عدم پرداخت مالیات و تاثیر آن بر اوضاع جامعه
ارائه اظهارنامه مالیاتی
برای اخذ مالیات از کسب و کار ها اصولا سازمان امور مالیاتی دو کار انجام می دهد. هم می تواند مالیات را براساس نظر کارشناس محاسبه نماید و هم می تواند وضعیت ارائه اظهارنامه را بر عهده مودی گذاشته و به صورت خود اظهاری از وی اخذ نماید. وقتی که مودی مراحل تکمیل اظهارنامه را طی می کند، می تواند مالیات مشخص شده را پرداخت نماید.
اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی اظهار شده و مودیان می توانند برای اظهار اسناد مالی و مالیاتی خود وارد سامانه مالیاتی سازمان امور مالیاتی شده و اظهارنامه خود را ارسال نمایند. ترازنامه مالیاتی در اظهارنامه بایستی با دقت بالایی تکمیل شده و برای کارشناسان سازمان امور مالیاتی ارسال گردد. مهم ترین نکته نیز در این زمینه این است که تا انتهای تیرماه هر سال ارسال اظهارنامه از سوی مودیان صورت می گیرد و سازمان امور مالیاتی بعد از ۳۱ ام تیرماه دریافت اظهارنامه را متوقف می نماید.
زمان در ارسال اظهارنامه بسیار مهم است
عدم ارسال اظهارنامه و عواقب آن
اظهارنامه مالیاتی یک تعهد از پیش تعریف شده توسط دولت برای کسب و کار های کوچک و بزرگ می باشد که مطابق قانون و مقررات از مودیان اخذ می شود. عدم ارسال به موقع اظهارنامه موجب می شود تا سازمان امور مالیاتی مطابق قانون کسب و کار های متخلف را اعمال قانون نماید. بر مبنای ماده ۱۹۲ ق.م.م استنکاف از ارسال اظهارنامه حقوقی و حقیقی موجب می شود تا عملکرد آن کسب و کار پیامد های حقوقی داشته و جرایمی را با خود به همراه آورد.
قوانین جرائم مالیاتی
همانطور که میدانیم قانون گذاران برای تامین منابع دولتی و عمومی برای رسیدن به بودجه مورد نیاز در خصوص ارائه خدمات عمومی به مردم، قوانین جرائم مالیاتی را وضع می کنند تا عموم کسب و کار ها ملزم شوند بخشی از درآمد خود را به تامین نیاز مالی دولت بپردازند. سر باز زدن از پرداخت مالیات، وضعیت کسب و کار را مطابق قانون تحت تاثیر جرائم مالیاتی قرار داده و آن کسب و کار مجازات می شود. از طرفی بی توجهی به پرداخت مالیات موجب کاهش قدرت ارائه خدمات دولتی به مردم می گردد.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه بر اساس مالیات واقعی بسیار زیاد است
جریمه مالیات های مستقیم
مودیان می توانند با مطالعه قانون ۱۹۲ مالیات های مستقیم اطلاعات با ارزشی را در خصوص استقبال و یا مجازات های مالیاتی بدست آورند. برابر با محتویات قانون فوق کسب و کار های حقیقی و حقوقی، موظف هستند تا اسناد مالی و مالیاتی خود را به صورت اظهارنامه مالیاتی ارسال نمایند.
زمان بندی فراخوان در صورت پایان یافتن، موجب جریمه شدن مودیان می گردد. در موعد فراخوان، با دسترسی به اینترنت و ورود به وبسایت سازمان امور مالیاتی امکان ارائه اظهارنامه و پر نمودن آن برای مودیان حقیقی و حقوقی فراهم است. از این رو عدم ارسال به موقع و الکترونیک اظهارنامه موجب قرار گیری نام مودی در لیست جریمه اظهارنامه می گردد. میزان جریمه در مالیات های مستقیم برای مودیان حقیقی ۱۰% مالیات تعلق گرفته می باشد. برای مودیان حقوقی نیز عددی بالغ بر ۳۰% می باشد.
عدم پرداخت مالیات و تاثیر آن بر اوضاع جامعه
کاهش درآمد دولت منجر به از بین رفتن ثبات اقتصادی گردیده و بسیاری از نیرو های دولتی از کار بیکار می شوند. علت آن هم کاهش بودجه های عمومی بوده و تاثیر آن به صورت مستقیم در جامعه نشان داده خواهد شد. از دیگر معایب و پیامد های بسیار مهم عدم پرداخت مالیات، افزایش آمار جرم و جنایت در سطح جامعه خواهد بود و دولت دیگر توان ارائه خدمات مناسب و تامین امنیت را نیز برای شهروندان نخواهد داشت.
کلام پایانی
بی توجهی به اعلامیه ها و فراخوان های دولتی سازمان امور مالیاتی موجب برقراری قوانینی در خصوص جریمه متخلفین می گردد. متخلفینی که با بی توجهی به ارسال اظهارنامه در موعد مقرر و عدم پرداخت مالیات علاوه بر تضییع حقوق سایر مالیات دهندگان، به دستورات حکومتی برای تامین منابع دولتی نیز دهن کجی کرده و فرار مالیاتی می کنند بایستی به وسیله قوانین و دستورات سازمان مالیاتی مورد تنبیه و جریمه قرار بگیرند.
عدم ارسال اظهارنامه به طبع جریمه اظهارنامه را در پی دارد و مطابق قوانین جریمه مالیات های مستقیم، سازمان امور مالیاتی موظف است که برابر با ماده ۱۹۲ ق.م.م مودی حقیقی را به میزان ۱۰% از اصل مالیات تعلق گرفته، فارغ از معافیت های مالیاتی و … جریمه کرده و مودیان حقوقی را نیز به میزان ۳۰% از اصل مالیات تعلق گرفته را جریمه می نماید.
سوالات متداول
۱-پیامد های جریمه اظهارنامه چیست؟
-مهم ترین پیامد جریمه اظهارنامه این است که سازمان امور مالیاتی به دلیل سر باز زدن مودی از ارسال اظهارنامه به صورت دقیق میزان مالیات مودی و وضعیت حسابداری آن را محاسبه کرده و آن کسب و کار را براساس واقعیت های موجود و تخمینی خود جریمه می نماید.
۲- عدم پرداخت مالیات چه تاثیری بر اوضاع جامعه دارد؟
-کاهش امنیت و از بین رفتن قدرت بودجه دولتی برای پرداخت هزینه های عمومی و حقوق کارکنان خود و ارائه خدمات به مردم می باشد که منجر به افزایش نابسامانی های عمومی و آمار جرم جنایت می گردد.
۳-قوانین جرایم مالیاتی چیست؟
-قوانین جرائم مالیاتی برای ارزش گذاری جایگاه اظهارنامه و پیگیری ارسال آن توسط قانون گذاران پیش بینی شده و قابل اجرا می باشد.