معاملات فصلی چیست؟ نحوه ارسال گزارشات فصلی

تکمیل گزارش های ذیحسابی و حسابداری


در هر جامعه ای تشکیل دولت و حمایت از آن برای آبادی و آبادانی کشور، توسط مردم صورت می گیرد. پرداخت مالیات جزء لاینفک تامین منابع مالی و مالیاتی برای پوشش دهی هزینه های دستگاه های دولتی می باشد. کلیه کسب و کار هایی که فعال بوده و می توانند در جامعه کسب درآمد نمایند، بایستی مطابق قوانین، هزینه ها و درآمد های دولتی را تامین کنند.

معاملات فصلی در واقع اصطلاحی جدید در مالیات ایران است که چند سالی است به طور جدی بعضی از مشاغل را در بر گرفته است. اهمیت بالای این نوع معاملات به گونه ای است که باید ۰ تا ۱۰۰ معاملات فصلی را یاد بگیرید تا بتوانید به درستی از آن استفاده کنید.صورت معاملات فصلی

یکی از انواع مالیاتی که دولت از کسب و کار ها اخذ می نماید، مالیات فصلی است. مالیات فصلی جزء جدیدترین مفاهیم مالیاتی در قوانین امور مالی ایران می باشد. این نوع مالیات یک روش ابراز درآمد، ویژه برخی از کسب و کارها است. در این مقاله قصد داریم به معرفی مالیات فصلی یا به عبارت دیگر صورت معاملات فصلی بپردازیم، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

تصویر شماور مالیاتی

صورت معاملات فصلی چیست؟

مالیات فصلی که همان صورت معاملات فصلی است در واقع روشی مناسب برای تمرکز بر روی بعضی از مشاغل خاص می‌باشد. حال اگر برای شما هم سوال پیش آمده که چرا باید ۰ تا ۱۰۰ معاملات فصلی را یاد بگیرید بهتر است بدانید که استفاده از صورت معاملات فصلی در بازه های زمانی کوتاه موجب تسریع در ارزیابی مالیات می باشد و از طرفی دقت و شفافیت در این ارزیابی ها بالا می رود. در این روش صاحبان کسب و کار به صورت فصلی فهرست معاملات خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه می دهند. برای آشنایی بیشتر با مفهوم مالیات فصلی لازم است بدانید به تمامی خرید و فروش هایی که در مدت زمان معین انجام می شود معاملات فصلی می گویند.

مدت زمان معینی که برای این معاملات در نظر گرفته شده، در یک بازه زمانی سه ماه می باشد که با شروع هر فصل خورشیدی، این دوره سه ماهه نیز شروع می شود. به طوری که با شروع هر فصل بهار، تابستان، پائیز و زمستان این معاملات نیز آغاز می شوند. در این سه ماه مودی حقیقی یا حقوقی باید فهرستی از تمامی مبادلات خود را تهیه کرده و به همراه اطلاعات طرف معامله و دیگر اطلاعاتی که نیاز است، به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد.

از دیگر مزایای تحویل فهرست معاملات فصلی اتلاف وقت می باشد.

 

[su_note note_color=”#004e66″ text_color=”#ffffff”]حتما بخوانید : جدیدترین راه های فرار مالیاتی !![/su_note]

 

چه افرادی مشمول ارسال معاملات فصلی هستند؟

علاوه بر آنچه در خصوص صورت مالیات فصلی گفته شد لازم است بدانید مشمولینی که باید این گزارشات را ارسال کنند طبق تبصره ۳ و ماده ۱۶۹ در سه دسته قرار می گیرند که شامل اشخاص حقوقی، اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده می شوند. البته به طور کلی باید بدانید در ارسال فهرست معاملات فصلی معافیت ‌های نیز وجود دارد که از جمله آنها می توان به فروش کالا و خدمات به مصرف کننده نهایی، خرید از فروشندگان چون ارگان‌ها و نهادهای دولتی، معامله با اشخاص حقیقی با مبلغ ۵ درصد از حد نصاب، معامله با شاغلین حوزه کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل اشاره نمود.

تصویر کارشناس حرفه ای تنظیم معاملات فصلی

مهمترین هدف از ارسال مالیات فصلی

علاوه بر این که لازم است از ۰ تا ۱۰۰ معاملات فصلی را یاد بگیرید طبیعتاً  لازم است در خصوص اهمیت این صورت معاملات نیز اطلاعاتی داشته باشید. قانون صورت معاملات فصلی که در سال ۱۳۹۴ تصویب شد، از ابتدای سال ۱۳۹۵ مورد اجرا قرار گرفت که می توان گفت مهمترین هدف این قانون طبق گفته سازمان امور مالیاتی، بالا بردن شفافیت اقتصادی و همچنین افزایش نظم و انضباط مالی می باشد. طبق این قانون تمامی دستگاه های اجرایی و افراد حقیقی و حقوقی باید در نهایت طی مدت ۴۵ روز بعد از شروع هر فصل، تمامی ریز اطلاعات مربوط به معاملات خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

دقت داشته باشید در این صورت معاملات علاوه بر اینکه باید اطلاعات خودتان را ارائه دهید لازم است اطلاعات مربوط به طرف هایی که با آنها وارد معامله شده اید را به ثبت برسانید. پس از اینکه صورت معاملات فصلی را ارائه دادید هیچ هزینه ای به عنوان مالیات از سمت متصدی پرداخت نمی شود بلکه تنها هدف این صورت معاملات دریافت گزارش مالیاتی است؛ اما چنانچه افراد از ارسال مالیات فصلی سرباز زنند مشمول پرداخت جریمه معادل ۱۰ درصد مبلغ مورد معامله خواهند شد.

تصویر مشاوره مالیاتی

 

[su_note note_color=”#004e66″ text_color=”#ffffff”]بیشتر بخوانید : مالیات تکلیفی چیست و شامل چه کسانی می شود ؟[/su_note]

 

نحوه ارسال گزارشات فصلی

با توجه به قوانین مالیاتی که وجود دارد بسیاری از افراد در هنگام ارسال صورت معاملات فصلی نیاز به کمک از شرکت‌های مجرب خواهند داشت. یکی از این شرکت ها، شرکت آرسین تراز است که شما را در این امر یاری می‌ کند. حال به طور کلی باید بدانید نحوه ارسال گزارش فصلی به دو صورت آنلاین و آفلاین انجام میگیرد. در روش آنلاین نیاز است که کاربر به سایت معاملات فصلی مراجعه کرده و فرم نمایش داده شده را طبق اطلاعاتی که دارد تکمیل کند.

در واقع باید بدانید روش آنلاین برای آن دسته از افرادی است که مرحله پیش ثبت نام و اعتبارسنجی را پشت سر گذاشتند و کلمه عبور و کد کاربری دارند. اما برای ارسال گزارش‌ها به صورت آفلاین آن دسته از مودیان مالیاتی که از سیستم های کامپیوتری جهت خرید و فروش استفاده می نمایند، می توانند قالب مورد نظر سازمان را از سایت سازمان امور مالیاتی دریافت کرده و گزارشات خود را در این قالب انتقال دهند.

سامانه معاملات فصلی بهترین مکان برای ثبت گزارشات مالی فصلی می باشد.

سامانه معاملات فصلی

در خصوص سامانه صورت معاملات فصلی باید بدانید این سامانه برای آن دسته از اشخاص حقوقی در نظر گرفته شده است که باید تمامی گزارشات فصلی خود را طبق دستورالعمل ها ثبت کنند. توجه داشته باشید که تمامی اطلاعات خرید و فروش  آن دسته از قرارداد هایی که به اعضای آنها مالیات پرداخت می شود لازم است در این سامانه به ثبت برسد. توجه داشته باشید پس از اینکه در سامانه معاملات فصلی، اطلاعات مربوط به خرید و فروش، دریافت ‌ها و پرداخت‌ ها را به ثبت رساندید تنها یک بار امکان تغییر این اطلاعات را خواهید داشت پس باید در درج اطلاعات دقت لازم را به کار ببرید.

سازمان امور مالیاتی و فهرست معاملات فصلی از معاملات

 

 

نگاه اجمالی به بررسی نکات مرتبط با مالیات فصلی

  • بیان مفهوم مالیات فصلی
  • بیان کاربرد صورت معاملات فصلی و یا همان مالیات فصلی
  • بیان فرایند ارائه صورت معاملات فصلی به دولت

مطابق قوانین و مقررات مالیاتی، بازگشت به بند ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم : کلیه مودیان مالیاتی که به صورت ماهیانه دارای تراکنش های مختلف و متنوعی از خرید و فروش هستند، موظفند پس از گذشت هر ماه گزارش های تراکنش های مالی و ذیحسابی خود را به سازمان امور مالیاتی کل کشور تسلیم نمایند.

از این رو پس از محاسبه مالیات به صورت ماهیانه مبلغ خالص مالیات از سود کسب و کار ها در بازه زمانی تعیین شده اخذ می گردد. به این شیوه اخذ مالیات، معاملات فصلی و یا صورت معاملات می گویند. به عبارت دیگر هر گونه پرداخت مالیات کوتاه مدت ماهیانه به سازمان امور مالیاتی کل کشور، مالیات فصلی یا همان صورت معاملات فصلی نام دارد.

بررسی کامل معملات فصلی

کاربرد مالیات فصلی یا صورت معاملات فصلی در چیست؟

به دلیل عمومیت و جامع بودن اخذ مالیات سراسری از عموم مردم جامعه، اخذ مالیات های منظم و دوره ای در کوتاه مدت باعث فرهنگ سازی و افزایش عدالت اجتماعی و مالیاتی می شود. همچنین بنیه مالی دولت نیز به صورت بسیار جدی تقویت می گردد. علت آن هم این است که با اخذ مالیات منظم دقت در محاسبات مالی افزایش می یابد. از دیگر مزایای بسیار مهم اخذ مالیات فصلی به صورت دوره ای، مشخص شدن راه های فرار مالیاتی و جلوگیری از آن ها می باشد.

تکمیل گزارش های معاملات فصلی

فرایند ارائه صورت معاملات فصلی

ارائه صورت معاملات فصلی به صورت کلی شامل طی شدن یک فرایند دوره ای مشخص می باشد که عبارت است از :

  • تمام مجموعه های خصوصی که در معاملات و وقایع مالی ای که در جامعه رخ می دهد اگر شرکت داشته باشند می بایست به صورت دوره ای و منظم در قالب یک فایل مکتوب یا فایل دیجیتال گزارش مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند در غیر اینصورت تحت پوشش تنبیهات قانونی قرار می گیرند.
  • کلیه معاملات خرد که توسط خرده فروشان صورت می گیرد احتیاجی به ارائه دوره ای نداشته و می توانند به صورت سالانه به سازمان امور مالیاتی توسط مودیان حقیقی و حقوقی ارائه گردد.
  • کارت اقتصادی برای مودیان مالیاتی ای که مالیات فصلی خود را ارائه می نمایند به صورت خودکار صادر می گردد. صدور این کارت بر مبنای کد اقتصادی ضامن پذیرش صورت معاملاتی مودیان توسط سازمان امور مالیاتی می باشد.

روش ارسال معاملات فصلی (به صورت انلاین)

 

کلام پایانی

اطلاع از ۰ تا ۱۰۰ قوانین معاملات فصلی به افراد کمک می کند تا بتوانند طبق قانون تصویب شده عمل کرده و تمامی گزارشات لازم را در سامانه مورد نظر به ثبت برسانند. اگر چه به طور کلی افراد با ثبت این گزارشات مشمول پرداخت مالیات نمی شوند اما در صورت عدم ارائه گزارشات لازم است جریمه هایی را پرداخت کنند. به طور کلی مهمترین هدف از ارسال این گزارشات، اطلاع کامل سازمان امور مالیاتی از معاملات افراد حقیقی و حقوقی و شرکت ها و نهادها می باشد تا در نهایت یک انضباط مالیاتی در جامعه به وجود آید.

  • هر ایرانی ما به ازای کسب درآمد و سودی که به دست می آورد موظف است برای بقا و توسعه خدمات دولتی و تامین بودجه های مردمی، مالیات بپردازد. یکی از انواع مالیاتی که برای تامین بودجه های دولتی از مودیان مالیاتی اخذ می گردد مالیات فصلی است.
  • پرداخت مالیات کلیه معاملات ماهیانه صورت گرفته توسط تمامی مودیان حقیقی و حقوقی به صورت منظم و مرتب به همراه ارائه گزارش کتبی و یا الکترونیک به سازمان امور مالیاتی کل کشور، مالیات فصلی یا صورت معاملات فصلی نام دارد.
  • مهم ترین کاربرد پرداخت مالیات فصلی افزایش فرهنگسازی و عدالت مالیاتی و افزایش دقت در امور مالی و ذیحسابی می باشد. همچنین از فرار مالیاتی نیز جلوگیری می شود و حفره های آن قابل کشف است.

دو راه حل برای ارائه مالیات فصلی به سازمان امور مالیاتی وجود دارد که عبارتند از :

  • اولین راه : ارائه تیمی و دستی توسط مودیان مالیاتی (که احتمال خطا در آن بسیار بالا است)
  • دومین راه : سپردن کلیه امور مالی و حسابداری به شرکت های مشاوره مالیاتی است که با دقت بسیار بالا توسط کارشناسان خبره کلیه معاملات را به صورت دقیق با تسلط بر قوانین مالیاتی بررسی می نمایند.

پرسش و پاسخ

  1. مالیات فصلی چیست؟
    • پرداخت دوره ای مالیات ماهانه معاملات و خرید و فروش های روزمره کسب و کار ها به صورت منظم مالیات فصلی نام دارد.
  2. کاربرد مالیاتی فصلی چیست؟
    • ۱- فرهنگ سازی ۲- افزایش عدالت مالیاتی ۳- جلوگیری از فرار های مالیاتی ۴- افزایش دقت حسابداری مالیات دریافتی از مودیان
  3. صورت معاملات فصلی چیست؟
    • صورت معاملات فصلی همان گزارش مالیات فصلی است که به صورت منظم توسط مودیان مالیاتی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می گیرد.
  4. مهمترین کاربرد مالیات فصلی در ارائه صورت معاملات ماهیانه برای مودیان حقوقی چیست؟
    • مهم ترین کاربرد ارائه صورت معاملاتی ماهانه برای مودیان حقوق و شرکت ها دریافت کد اقتصادی و کارت اقتصادی می باشد که موجب پذیرش گزارش های حسابداری ماهیانه مودیان توسط سازمان امور مالیاتی کل کشور می گردد.

آرسین تراز ارائه دهنده خدماتی مالی و مالیاتی

درخواست مشاوره مالیاتی
چرا تنظیم اظهار نامه مالیاتی خود را به مشاوران مالیاتی بسپاریم؟

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درصورت نیاز به مشاوره شماره تماس خود را ثبت کنید

مشاوره حسابداری
Index